Kanel – SUPERKRYDDER

Først litt bakgrunnsinfo: Hvis du har fått servert eplesider med kanelstang i, vet du at kanelen kommer fra barken på en plante. Den ekte formen kalles ceylon, som har en skjør bark, men det meste av kanelen du finner på krydderhyllene kommer fra kassiakanelfamilien. Kassia har en kraftigere bark som kan finmales til et pulver som kan ristes, måles og blandes inn i nesten alt.

Kassiakanel er en av dem som brukes oftest i USA, og er også den som er vanligst å forske på. Det er den du sannsynligvis finner og kjøper på matbutikken, så denne artikkelen omhandler kassia (vi får komme tilbake til Ceylon senere….

Kanelens helsefordeler

Kanel er en flott kilde til fiber, mangan og kalsium. Det er mange helsemessige fordeler, men dette er de viktigste:

Antioksidanter: Kanel har vist seg å virke som en kraftig antioksidant. Faktisk slår den ut de aller fleste “supermat-varianter”   når det gjelder antioksiderende kapasitet i en studie.

Antiinflammatorisk: Inflammasjon er assosiert med en lang rekke helseproblemer, fra hudlidelser til autoimmune sykdommer og kreft, og studier har isolert flere flavonoidsammensetninger i kanel som har antiinflammatorisk virkning.

Hjernefordeler: Å spise kanel øker de nevrotrofiske faktorene, som holder eksisterende nevroner i hjernen din i live og oppmuntrer nye til å vokse frem. Dette kan forsinke progresjonen til sykdommer som Alzheimers og Parkinsons. Den er også funnet å senke responsen på stress så du kan holde deg fokusert og våken.

Blodsukker og vekttap: Selv om studier ikke er konkluderende, har kanel vist seg å senke blodsukkernivået ved å senke insulinresistensen, noe som er positivt for oss alle, men spesielt de som har diabetes. Hvis du må holde øye med blodsukkeret, kan det være lurt å spise mer kanel. Forskning viser at kanel kan hjelpe å bremse blodsukkernivået når den spises sammen med karbohydrater. Den kan også senke nivået av dårlig fett og kolesterol i blodet. Viktig: det finnes ikke etablert forskning på en direkte kobling til vekttap, men alle dens potensielle fordeler – som demping av inflammasjon og balansering av blodsukker – kan bidra til at du lettere oppnår en sunn vekt.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *