Kiwi – 7 ting du kanskje ikke visste

Kiwien er en liten frukt med mye smak og massevis av helsefordeler. Det grønne fruktkjøttet er søtt og syrlig og full av næringsstoffer som vitamin C, vitamin K, vitamin E, folat og kalium. I tillegg er det også mye antioksidanter og er en god kilde til fiber. De små svarte frøene er absolutt spiselige, og det samme gjelder det lodne, brune skallet (“JA – Faktisk!), selv om mange foretrekker å skrelle kiwien før de spiser den.

Takket være forskjellige vekststeder kan det være sesong for kiwier hele året. De dyrkes i California fra november til mai, og i New Zealand fra juni til oktober. Kiwier finnes også som kosttilskudd.

1. Kan hjelpe i behandling av astma
Det antas at den store mengden vitamin C og antioksidanter som kiwien inneholder faktisk kan hjelpe å redusere symptomer relatert til astma. En studie fra 2000 fant at det var en fordelaktig effekt på lungefunksjonen blant de som inntok frisk frukt regelmessig, inkludert kiwier. Frisk frukt som kiwi kan redusere tungpustethet hos utsatte barn.

2. Hjelper på fordøyelsen

Kiwier har rikelig fiber, som allerede er bra for fordøyelsen. De inneholder også et proteolytisk enzym kalt actinidin som kan hjelpe å bryte ned protein. En studie fant nylig ut at kiwiekstrakt som inneholder actinidin forbedret fordøyelsen av de fleste proteiner svært mye.

3. Styrker immunforsvaret
Kiwien er full av næringsstoffer og full av vitamin C. Faktisk gir 1 kopp kiwi rundt 273 % av anbefalt daglig verdi. Vitamin C er et essensielt næringsstoff når det gjelder styrking av immunforsvaret for å holde unna sykdom. En studie fant til og med at kiwier kan støtte imunfunksjonen og redusere sannsynligheten for å utvikle forkjølelses- eller influensalignende sykdommer. Dette gjelder spesielt for risikogrupper som voksne over 65 og små barn.

4. Reduserer risiko for andre helsetilstander
Oksidativt stress kan forårsake skade på DNAet vårt. Dette kan føre til helseproblemer. Delvis takket være antioksidantene finnes det noe forskning fra en eldre studie for at regelmessig inntak av kiwi eller kiwiekstrakt reduserer sannsynligheten for oksidativt stress.

5. Kan hjelpe å håndtere blodtrykket
Ikke bare kan kiwifrukten gi immunforsvaret vårt et ekstra boost, men den kan også hjelpe oss å regulere blodtrykket. En studie fra 2014 fant bevis for at de bioaktive stoffene i 3stk kiwier daglig kan senke blodtrykket mer enn et eple for dagen. På lang sikt kan dette også bety senket risiko for tilstander som kan forårsakes av høyt blodtrykk, som slag eller hjerteinfarkt.

6. Reduserer blodpropp
I tillegg til å hjelpe oss å håndtere blodtrykket vårt, kan kiwier faktisk redusere blodpropp. En studie fra Universitetet i Oslo fant ut at å spise to til tre kiwier for dagen senket risikoen for blodpropp betraktelig. De ble også funnet å redusere mengden fett i blodet. Forskerne sa at disse effektene lignet på de som en daglig dose Aspirin for å forbedre hjertehelsen ga. hmmm…

7. Beskytter mot synstap
Makuladegenerasjon er ledende årsak til synstap, og kiwier kan hjelpe å beskytte øynene dine mot akkurat dette. En studie fant at ved å spise tre porsjoner frukt om dagen ble makuladegenerasjon redusert med 36 prosent. Kiwiens høye nivåer zeaxantin og lutein antas å bidra til denne effekten.

Tilberedning

Kiwier kan spises som de er eller blandes i en smoothie. Det er best å ikke varmebehandle kiwien, da beholder innholdet av vitamin C best. Den kan også tas som kosttilskudd. Kosttilskudd kan være i pulver-, tablett- eller kapselform, og er vanligvis laget av kiwiekstrakt.

Doseringen  avhenger av faktorer som alder, helsestatus og hva du prøver å behandle. For det fleste mennesker er det nok å spise en til tre kiwier for dagen for å få næringsboosten fra frukten.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *