Sukker og barn – Hva er konsekvensene?

Det er mye snakk om hvordan sukker påvirker barn og unge.

 

Her er 10 grunner for å regulere sukkerinntaket for våre små:

 

#1: Undertrykker barnets immunsystem
Sukker kan undertrykke barnets immunsystem og svekke forsvaret mot smittsomme sykdommer. Dette betyr at barnet ditt lettere kan bli utsatt for alle slags sykdommer, forkjølelse, influensa osv.


#2: Sukker forårsaker hyperaktivitet hos barn og senker konsentrasjonsnivået
Sukker kan forårsake en rask økning av adrenalin hos barn, som igjen vil få barnet til å oppleve hyperaktivitet, angst, konsentrasjonsvansker og bli irritabel.


#3: Sukker svekker synet

Hvis barna dine spiser mye sukker, vil det øke blodsukkeret og føre til at linsen i øyet hovner opp, noe som vil endre deres evne til å se. Når barnet ditt ikke får sukker eller i det minste ikke bruker store mengder sukker, vil synet gå tilbake til normalen.


#4: Sukker kan forårsake magesmerter, fordøyelsesbesvær og sur magesyre
Får barna dine ofte magesmerter, fordøyelsesbesvær eller magesyre? Spiser de mye mat som inneholder sukker som brus, godteri eller kaker? Sukker kan forårsake mange problemer i mage/tarmkanalen, inkludert en sur fordøyelseskanal, fordøyelsesbesvær og malabsorpsjon, hvor de ikke absorberer viktige vitaminer og mineraler. Dette kan forstyrre hvordan barna dine føler seg på skolen og deres evne til å lære, forstå og absorbere informasjon.

 

#5: Sukker er knyttet til økt astma hos barn og tenåringer
Forskere har oppdaget at det som ligger bak økningen i astma hos barn og tenåringer er knyttet til sukkerinntak. Sonja Kiertein, Ph.D., fra Nestle Research Center i Sveits, fant at et tungt kosthold med sukker fører til at immunsystemet i luftveiene får en allergisk betennelse. Denne betennelsen kan føre til innsnevring av luftveiene og slimproduksjon som resulterer i astmasymptomer, tungpustethet og kortpustethet.

#6: Sukker kan forårsake diabetes hos unge mennesker
Når barna spiser for mye sukker kan det føre til en reduksjon i insulinfølsomheten og forårsake unormalt høye insulinnivåer og til slutt diabetes. Forskning tyder på at diabetes øker hos tenåringer under 20 år i USA. Det er en fryktelig sykdom og kan skade blodårene, nyrene, nervene og øynene. Det er en av de mest svekkende negative effektene sukker har på unge mennesker.

 

Diabetes symptomer
Alltid tørst
Vektnedgang
Utmattet
Søvnproblemer
Nummenhet i ben og armer
Tåkete syn
Hypping vannlating
Tørr hud
Vaginale infeksjoner
Alltid sulten
Sår som ikke leger
Kvalme, oppkast

Diabetes øker blant tenåringer og nå også blant barn.

Kuren? Fjern sukker fra kostholdet! Spesielt brus og godteri. Denne infografikken viser noen av symptomene på diabetes.


#7: Sukker kan være relatert til matallergier hos barn.
Mange barn og voksne lider av allergi forårsaket av en rekke ting. Imidlertid kan en alvorlig allergi blandet med sukkerholdige matvarer være et alvorlig problem og til og med føre til anafylaktisk sjokk, som er en alvorlig allergisk reaksjon og kan være dødelig. Ja, barn kan være allergiske mot sukker og ha sukkerallergi.

 

#8: Sukker kan bidra til eksem hos barn.
Eksem er en inflammatorisk hudsykdom som kan påvirke barn fra ca. 2 år eller eldre. Leger advarer foreldre mot barns inntak av mat med høyt sukkerinnhold, som for eksempel bearbeidet mat og hurtigmat. Fordi mat med mye sukker kan utløse eksembluss. Hvorfor? Fordi sukker får insulinnivået til å øke, noe som resulterer i betennelse.

 

#9: Sukker er fiende # 1 i ditt barns defekasjon
En annen negativ effekt av sukker er diaré hos barn. Noen sukker stimulerer tarmen som trekker ut vann og elektrolytter og løsner avføring. Det interessante er at den viktigste typen sukker som vil gjøre dette, er fruktose – sukkeret som finnes i frukt. Ifølge gastroenterologen, Dr. Norton Greenberger fra Harvard Medical School, vil (sitat) “75 prosent av mennesker [eller barn] som får i seg mer enn 40 til 80 gram fruktose per dag vil få diaré.”
Imidlertid kan søtningsmidler som sorbitol eller xylitol også forårsake diaré hos barn.

 

#10: Sukker kan forårsake lærevansker i tenårene
Forskning har funnet at tenåringer som har et kosthold med høyt raffinert sukker og mettet fett, kan skade områder av hjernen, spesielt hippocampus-området, som er ansvarlig for hukommelse og læring. Raffinert sukker og «søppelmat» kan skade dette og andre områder av hjernen, noe som fører til dårlig kognitiv funksjon.

Tenåringsrotter som drakk sukkerholdig drikke hadde problemer med å huske steder. Det områder i hjernen som styrer oppfattelsen av rom-retning ble negativt påvirket.

 

 

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.