Hva er forskjellen på rørsukker og betesukker?

Betesukker vs rørsukker – Hvilken er sunnest?

Anslagsvis 55–60% av alt sukker produsert i USA kommer fra sukkerbeter. Både bete og rørsukker finnes i en rekke matvarer, inkludert søtsaker, prosessert mat, bakevarer og brus.  Imidlertid er det flere forskjeller som skiller disse to vanlige typene sukker. I denne artikkelen belyses forskjellene mellom betesukker og rørsukker for å avgjøre hvilken av de som er mest og minst sunn.

Hva er betesukker?
Betesukker er sukker som lages av saft av sukkerbete, en rotgrønnsak nært beslektet med rødbeter og bladbete.
Sammen med sukkerrør er sukkerbete blant de vanligste plantene som brukes i produksjonen av hvitt sukker (1). Sukkerbete brukes også til å produsere andre typer raffinert sukker, som melis og brunt sukker (1). Men siden kilden til sukker ikke alltid er beskrevet på matvarer og etiketter, kan det være vanskelig å avgjøre om de inneholder betesukker eller rørsukker.


Forskjeller i produksjon
En av de største forskjellene mellom betesukker og rørsukker er deres prosesserings- og produksjonsmetoder. Rørsukker er laget ved hjelp av en prosess som innebærer at sukkerbeten skjæres i tynne biter for å trekke ut den naturlige sukkersaft. Saften blir renset og oppvarmet for å danne en konsentrert sirup som krystalliseres for å danne granulert sukker. Rørsukker produseres ved hjelp av en lignende metode, men noen ganger bearbeidet med beinrøye (benkull), en ingrediens laget av forkulling av bein fra dyr. Benkull hjelper med å bleke og filtrere hvitt sukker.

Selv om benkull ikke finnes i det endelige produktet, vil folk som ønsker å redusere inntaket av mat laget av animalske produkter, for eksempel veganere eller vegetarianere, vurdere dette. Husk at andre produkter, som kullbasert aktivert karbon, ofte brukes i behandlingen av hvitt sukker som et vegansk alternativ til beinrøye (benkull) (1).


Fungerer annerledes i oppskrifter | Smak
Selv om rørsukker og betesukker er nesten identiske når det gjelder ernæring, kan de virke forskjellig i oppskrifter. Dette skyldes delvis forskjeller når det gjelder smak, noe som kan endre smaken på rettene dine. Betesukker har en jordaktig, oksidert aroma og svak ettersmak av brent sukker, mens rørsukker er preget av en søtere ettersmak og mer fruktig aroma (1). Videre opplever noen kokker og bakere at forskjellige typer sukker endrer teksturen og utseendet på det endelige produktet i noen oppskrifter. Spesielt sies det at rørsukker karamelliseres lettere og resulterer i et mer enhetlig produkt enn betesukker. På den annen side kan betesukker skape en sprøere tekstur og har en unik smak som fungerer bra i visse bakevarer


Sammendrag
 betesukker og rørsukker sies å ha små forskjeller når det gjelder smak og kan fungere forskjellig i oppskrifter.]

Lignende ernæringsmessig sammensetning | Ernæring
Det kan være flere forskjeller mellom rørsukker og betesukker, men ernæringsmessig er de to nesten identiske. Uansett kilde er raffinert sukker i det vesentlige ren sukrose, en forbindelse sammensatt av glukose- og fruktosemolekyler (1). Av denne grunn kan inntak av store mengder, enten betesukker eller rørsukker, bidra til vektøkning og utvikling av kroniske tilstander, for eksempel diabetes, hjertesykdommer og leverproblemer (1). Helseorganisasjoner, som American Heart Association, anbefaler å begrense inntaket av tilsatt sukker til mindre enn 6 ts (24 gram) per dag for kvinner og mindre enn 9 ts (36 gram) per dag for menn (1).

Dette refererer til alle former for sukkerrør og sukkerroer, inkludert hvitt sukker, brunt sukker, melis, turbinado (råsukker) og sukker som finnes i mange bearbeidede matvarer som søtsaker, brus og desserter. Både rørsukker og betesukker er essensielt bare sukrose, noe som kan være skadelig når det konsumeres i store mengder.]

 

Ofte genetisk modifisert | GMO
Mange forbrukere foretrekker rørsukker fremfor betesukker på grunn av bekymringer for genetisk modifiserte organismer (GMO). I USA anslås det at rundt 95% av betesukker er genetisk modifiserte (1). Genmodifisert sukkerrør ble godkjent i USA i 2018. Noen mennesker er for genetisk modifiserte avlinger som en bærekraftig kilde til mat som er svært motstandsdyktig mot insekter, herbicider eller ekstreme værforhold (1). I motsetning foretrekker andre å unngå GMO på grunn av bekymringer over mulige skadelige effekter på helse eller miljø (1). Selv om noen forskere er bekymret for at visse GMO’er kan ha skadelige helseeffekter, er forskning på deres effekter på mennesker fremdeles begrenset (1).

Imidlertid har andre studier observert at mennesker trygt kan spise GMO-avlinger, og at de inneholder en næringsprofil som er sammenlignbar med konvensjonelle avlinger (1).

Hvis du er bekymret for GMO-avlinger, er det best å velge rørsukker eller ikke-GMO betesukker for å minimere GMO-eksponeringen.

Det er ellers greit å vite at det er ulovlig med genmodifisert mat i Norge.


Poenget |
Betesukker og rørsukker er litt forskjellige i smak og kan virke forskjellig i matlaging og baking. I motsetning til rørsukker produseres betesukker uten benkull, noe som kan være viktig for veganere eller vegetarianere. Likevel kan noen foretrekke rørsukker, da det er mindre sannsynlig at det blir genetisk modifisert. Når det er sagt, består både betesukker og rørsukker av sukrose, som kan skade helsen din når den konsumeres i store mengder. Derfor, selv om det kan være forskjeller mellom disse to sukkerformene, bør du moderere inntaket av begge typer som en del av et sunt kosthold.
Anslagsvis 55–60% av alt sukker produsert i USA kommer fra betesukker (1).
Både betesukker og rørsukker finnes i en rekke matvarer, inkludert søtsaker, bearbeidet mat, bakevarer og brus.

Kilde (1) |

Offentlige medisinske publikasjoner https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

National Center for Biotechnology Information

8600 Rockville PikeBethesda, MD 20894

 

 

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.